Правителството е знаело, нещо повече, държавата се е ангажирала по

...
 Правителството е знаело, нещо повече, държавата се е ангажирала по
Коментари Харесай

Службите са знаели, правителството е било ангажирано със сделката за ЧЕЗ

  " Правителството е знаело, освен това, страната се е заела по договорката за ЧЕЗ. Службите са уведомили в точния момент какво се случва. Бойко Борисов излъга, че всички институции ревизират договорката за ЧЕЗ ". Това съобщи по време на чуването в Народното събрание за скандалната продажба на " ЧЕЗ България " на незнайната българска компания " Инерком " водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Изслушването се организира от две комисии - по енергетика и надзор на службите. Там участваха шефовете на държавните служби, на които Борисов в неделя разпореди да ревизират всичко за договорката и купувача " Инерком " на Гинка Върбакова. На съвещанието рапортуваха шефовете на ДАНС, Държавната организация за разузнаване, Национална агенция за приходите, Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор, КЕВР, Комисия за защита на конкуренцията, Комисията за финансов контрол. От трите банки, чиито имена бяха намесени, участва единствено шефът на държавната Българска банка за развиване Стоян Мавродиев. С цялостен антураж консултанти се появи самата Върбакова. По нейно гледище втората част от съвещанието бе закрита за медиите поради конфиденциалност на данните, свързани с контракта й с ЧЕЗ и финансиращите банки.
Оказа се, че предоставените от Борисов инспекции на договорката и купувача изобщо не са правени. Причината е, че продажбата на най-голямото ни ЕРП не е финализирана, което щяло да стане допустимо, когато акциите се трансферират на " Инерком ". Това обясниха ръководителите на КЕВР Иван Иванов, на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова и на КФН Бойко Атанасов. По думите им те нямали законови пълномощия за контрол, само че другояче следили. Шефката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова пък сподели, че се правят инспекции на данъчни и осигурителни вноски на холдинга на Гинка Воърбакова, само че нямала право да разкрие никаква информация.
Шефът на ДАНС в детайли рапортува цялата история към отдръпването на чешкия притежател - от първото му желание през 2010 година Той разкри, че са водени прокурорски преписки от 2010, 2014, 2015 и 2016 година против ръководство на лизингово сдружение, което е ощетявало с непознато имущество, където взаимополучатели са от семейство Върбакови. Към момента 4 от преписките били прекъснати, само че по 2 от тях работата продължавала. До момента няма повдигнати обвинявания против Върбакови, посочи Димитър Георгиев. Шефът на разузнаването Драгомир Димитров пък рапортува, че цената на договорката за " ЧЕЗ България " е била мощно повишена. Международен одит е оценил активите на сдружението на 225 млн. евро, до момента в който " Инерком " е предложила в началото 290 млн. евро, а след това е вдигнала цената на 340 млн. евро.
" Смятаме, че в основата на тази договорка, от началото до края, стои държавното управление на Бойко Борисов. Той единствено в последната седмица няколко пъти излъга ", разяснява тя. Нинова напомни изказванията на Борисов, че държавното управление няма нищо общо, нищо не знае и едвам в този момент научава. " Шефовете на ДАНС, ДАР и " Военна информация " осведомиха, че имат цялостната информация по придвижването на продажбата на ЧЕЗ от 2010 година до през днешния ден и е била предадена на способените институции - Министерския съвет ", изясни тя. По нейните думи Борисов е излъгал, че е упълномощил инспекции и те незабавно са почнали от КЕВР, КФН, Национална агенция за приходите и други " Разбрахме от шефовете на тези институции и органи, че не са почнали такива инспекции и нямат никакво желание да ги стартират, тъй като законът не им дава пълномощия, до момента в който договорката не се завърши ", сподели Нинова. Председателят на Българска социалистическа партия опроверга думите на Стоян Мавродиев, че е на чуването единствено поради почитание към Народното събрание и че не би трябвало да е там. " Чел ли е закона за Българската банка за развиване? Той е тук по обвързване, тъй като в член 4 написа, че банката преценява активността си с политиката на държавното управление на България. И не е правилно, че не са длъжни да осведомят принципала и държавното управление за дейностите си ", безапелационна е Нинова.
Цветан Цветанов се опита да трансферира отговорността за скандалната договорка на Българска социалистическа партия, обвинявайки партията в скандално безучастие през 2004 година " Умишлено безучастие. Днес желаете приватизация, а през 2010 година от Българска социалистическа партия споделят, че развалянето на договорите ще сътвори напрежение в България. Защо не осъществихте тогава надзор, а в този момент желаете да превърнете в политически проблем договорка, осъществена в Чехия по британското законодателство? ", попита Цветанов. Той насочи въпрос към шефа на ДАНС: " Има ли сдружения претенденти, които биха заплашили националната сигурност? ". След което предизвика левицата с въпроса: " Дали опозицията през днешния ден не обслужва някои от претендентите? " Това същински разгневи Нинова: " Искаме поименно кого пазиме, поименно! Когато в българския парламент се раздават присъди, без съд, няма да останем в тази зала! Ще ви осъдим в Страсбург! Няма да поносим вашите присъди ", разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и с множеството от депутатите от левицата напусна залата.



Гинка Върбакова пък прочете пред депутатите авансово написано слово, в което упрекна " разнообразни партии ", че натрупат дивиденти на неин тил. Тя призна, че съществено е подценила ролята на политическата конспирация и че офанзивите против нея били поради политически ползи, без обаче да прецизира какви. Собственичката на " Инерком " заподозря сюжет за политически и стопански шантаж. Върбакова се оплака от груба интервенция в капиталовите планове на компанията й и сатанизиране. " Те желаят да завоюват по длъжностен ред, подмолно, изкривявайки медийната среда. Това е сюжет, в който изрично отхвърляме да участваме. Искаме да опровергаем подозренията, че нямаме биография и опит ", сподели Върбакова. Тя заплаши, че с юристите си ще прегледа всички изказвания и обидни квалификации в пресата и ще съди както медии, по този начин и политици на най-високо равнище. Гинка се закани, че няма да допусне да я трансформират в марионетка. За повече внушителност тя изреди дълъг лист с наети непознати и български консултанти за договорката. Върбакова осведоми и депутатите за решението й след срещата с Борисов по-рано сутринта, че е съгласна страната да има надзор върху договорката, само че въпреки всичко подсети, че договорът с продавача ЧЕЗ съдържал дълготрайна възбрана за смяна на собствеността. На пряк въпрос на Българска социалистическа партия тя отговори, че няма офшорни компании. На няколко пъти повтори, че през вчерашния ден се срещнала с Борисов и той с нея.

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР